Scorul FICO este un acronim ce provine de la termenii Fair Isaac COrporation.
Reprezintă o modalitate standardizată prin care birourile de credit din lumea întreagă pot stabili, într-o manieră obiectivă, gradul de risc al unui potențial client ce solicită un credit către o instituție financiară.
Altfel spus, FICO score (care mai este denumit și scor biroul de credit) poate fi privit ca un indicator de risc pentru credite, dinamic, ce ia în calcul o mulțime de variabile atunci când stabilește scoringul unui individ.
Astfel, fiecărui potențial client i se atribuie un număr cuprins între 300 și 850, arătând probabilitatea ca respectiva persoană să își plătească, sau nu, împrumutul solicitat. Astfel că, cu cât scorul FICO este mai mic, scad și șansele de aprobare a unui viitor credit. Cu cât este mai mare, șansele de aprobare cresc.
Calculat după o metodologie standardizată la nivel internațional, scorul FICO este determinat pe baza istoricului comportamentului de plată al fiecărui individ în parte.
În stabilirea scoring-ului personal, se iau în calcul mai mulți parametri.
Dintre ei, istoricul de plată este foarte important și vine cu ponderea cea mai mare. Astfel, cu cât clientul în cauză a înregistrat întârzieri mai mari, cu atât scorul său va avea de suferit și va scădea.
Cu toate acestea, el se poate redresa odată cu plata la timp a ratelor rămase și cu respectarea graficului de rambursare.
Tot la capitolul istoric de plată vor fi trecute în revistă și sumele restante, iar cu cât acestea sunt mai mari, cu atât și scoring-ul va scădea.
Comportamentul persoanelor ce au credite în derulare este și el foarte important. Tipul împrumuturilor, soldurile pe care le avem, toate aceste aspecte influențează, într-un mod sau altul, scorul individual.
Valoarea scorului FICO este influențată și de numărul de interogări efectuate de către bănci la Biroul de Credit.
Așadar, orice nouă solicitare de credit ce necesită verificarea raportului de la Biroul de Credit, va scădea scorul FICO direct proporțional cu șansele de aprobare a unui nou credit.