Ce este si cu ce se ocupa Biroul de Credit S.A. ?

Biroul de Credit S.A. este o societate pe actiuni infiintata la sfarsitul anului 2003 si inregistrata la Registrul Comertului in data de 16 februarie 2004 si este membra a Asociatiei Europene a Birourilor de Credit (ACCIS). Actionarii societatii sunt 22 de banci din Romania, iar obiectul de activitate al societatii se refera, in principal, la:
– colectarea / prelucrarea datelor privind portofoliul de clienti – persoane fizice ai participantilor,
– oferirea de informatii si analize financiare participantilor,
– consultanta financiar bancara

Scopul colectarii si prelucrarii acestor date despre persoanele fizice este de a identifica si cuantifica riscul de credit, de a diminua riscul de frauda si de a proteja creditorii.

Functionarea activitatii societatii Biroul de Credit S.A. este reglementata prin Legea nr. 677 / 2001 – Legea pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.

Participantii la Biroul de Credit S.A.

Categoriile de participanti la Biroul de Credit S.A. sunt institutii bancare si non-bancare, dupa cum urmeaza: societati financiare (banci), societati de credit de consum, societati de asigurari, societati de leasing, furnizori de utilitati (telefonie fixa si mobila), societati de recuperare creante.

Biroul de Credit S.A. stocheaza in cadrul sistemelor de evidenta datele despre persoanele fizice – clienti ai participantilor pe o perioada de maxim 4 ani de la data achitarii ultimei rate restante sau de la data ultimei actualizari transmise de catre participant.

Institutiile bancare şi non-bancare participante la Biroul de Credit S.A. pot solicita si vizualiza pot date ale Biroului de Credit atunci cand li se solicita acordarea unui produs de tip credit sau de asigurare sau atunci cand monitorizeaza comportamentul propriilor debitori.

Totodata, Biroul de Credit S.A. ofera persoanelor fizice posibilitatea de a se informa si a afla datele cu care sunt inscrise la Biroul de Credit, care pot solicita eliberarea situatiei proprii la Biroul de Credit S.A.

Cateva date statistice despre Biroul de Credit S.A.

  • La data de 31 dec. 2015, participanti in Sistemul Biroului de Credit erau 31 de institutii de credit (aproximativ 99,6% din piata de retail) şi 25 institutii financiare nebancare.
  • La data de 11.04.2017 a fost eliberat Raportul de Credit cu numarul 100.000.000.

Ce fel de informatii se raporteaza la Biroul de Credit S.A.?

In scopul evaluarii solvabilitatii, al reducerii riscului la creditare si al determinarii gradului de indatorare a debitorilor persoane fizice, cu respectarea prevederilor legale din domeniul protectiei datelor personale si a reglementarilor din domeniul financiar-bancar, sis. temele de evidenta ale Biroului de Credit S.A. coloecteaza si prelucreaza date cu caracter personal. Acestea pot fi informatii de natura pozitiva şi negativa referitoare la persoanele fizice care au contractat credite (inclusiv intarzieri la plata ratelor scadente mai mari de 30 de zile calendaristice), la fraudulenti şi declaratii cu inadvertente.

Astfel, categoriile de date cu caracter personal prelucrate de Biroul de Credit S.A. sunt urmatoarele:

  1. date de identificare, respectiv informatii legate de: numele, prenumele, initiala tatalui/mamei, adresa de domiciliu/resedinta, numarul de telefon fix/mobil, codul numeric personal, cod tara si serie/numar pasaport in cazul persoanelor nerezidente;
  2. date si informatii legate de credit, respectiv:
  • date negative (tipul de produs, termenul de acordare, data acordarii, data scadentei, creditele acordate, sumele datorate, sumele restante, numarul de rate restante, data scadenta a restantei, numarul de zile de intarziere in rambursarea creditului, starea contului),
  • date pozitive (tipul de produs, termenul de acordare, data acordarii, data scadentei, sumele acordate, sumele datorate, starea contului, data inchiderii contului, valuta creditului, frecventa platilor, suma platita, rata lunara, denumirea si adresa angajatorului) si informatii legate de calitatea de girant, codebitor sau beneficiar de polita de asigurare a persoanei fizice in legatura cu produsul acordat.

Situatia inscrierii propriei persoane la Biroul de Credit S.A.

In temeiul dreptului de acces la date prevazut de Legea 677/2001, persoanele fizice pot obtine date referitoare la propria persoana de la Biroul de Credit. Pentru aceasta, persoanele fizice trebuie sa se adreseze, in scris, cu o cerere catre  Biroul de Credit S.A. Aceasta cerere trebuie sa contina datele dvs. de identificare (nume, adresa, cod numeric personal), sa fie datata şi semnata olograf (scanata daca se trimite prin e-mail).

Cererea se poate trimite prin posta sau prin e-mail. Referitor la costuri, este bine sa stiti ca doar prima solicitare adresata Biroului de Credit pe parcursul aceluiaşi an calendaristic este gratuita. incepand cu a 2-a cerere inclusiv, serviciul solicitat va fi comisionat cu suma de 6 lei, dovada platii urmand sa o trimiteti impreuna cu cererea.

In cazul in care doriti sa verificati daca sunteti la a doua cerere in decursul unui an, puteti solicita o confirmare telefonica de la Biroul de Credit. Informatiile solicitate cu privire la propria persoana, prezentate prin “Situatia inscrierii la Biroul de Credit”, vor fi transmise catre dvs. prin Poşta Romana sau prin e-mail, in conformitate cu solicitarea exprimata de dvs., in termenul legal de la data inregistrarii cererii. In cazul in care nu precizati adresa de corespondenta (postala sau E-mail), raspunsul va fi transmis, prin Posta Romana, la adresa de domiciliu.

Credit Box te scoate din Biroul de Credit, te ajuta cu refinantarea creditului si iti ofera asistenta in caz de propriri sau executari silite. Vrei sa afli mai multe despre cat de eligibil esti pentru obtinerea unui credit? Completeaza chestionarul de pe site sau contacteaza unul din consilieri nostri si vom fi bucurosi sa te ajutam cu toate informatiile de care ai nevoie.

Dacă ți-a plăcut spune-le și prietenilor tăi
Articole recente